
 

 

 

 

 

 

 

 

asdasd 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

GST Bulletin 
July 2022 

 

 
 



 

 
SNR & COMPANY  2 
 

JUDICIAL UPDATES 
1. 'Health-care service' includes Occupational Health Check-Up 

provided by Hospitals: 

Case of:  Baroda Medicare Pvt Ltd 

Decision by: AAAR, Gujarat 

• In this ruling, Gujarat AAAR classified the supply of Occupation Health Check-up 

Service (OHC) by hospital i.e. nursing staff, Doctors, Paramedical staff on hospital’s 

payroll working in different corporates for providing health check-up services, 

ambulance facility and allied medical services to their employees and holding health 

check-up camps outside the hospitals, as ‘Health Care Service’ and held that such 

services are exempted in terms of Sr.No.74 of Notification No.12/2017-C.T. (R) 

dated June 28, 2017 and Notification No. 12/2017-S.T. (R) dated June 30, 2017, as 

amended. 

• Earlier, AAR ruled that Hospitals are liable to pay 18% GST on the supply of 

OHC/Corporate Health Check-up to their employees under “Human health and 

social care services”, in terms of Sl. No. 31 of the Notification No.11/2017- 

C.T.(Rate) dated June 28, 2017. 

• The AAAR clarified that “Any service by way of diagnosis or treatment or care for 

illness, injury, deformity, abnormality or pregnancy in any recognized system of 

medicines in India is covered under the definition of “health care service” provided 

at clause (zg) of para 2 of Notification No. 12/2017-Central Tax (Rate)”. 

• It further elucidated that OHC or preventive care is covered under Service Code 

999312 which is wide enough to cover “general medical services consisting of the 

prevention, diagnosis and treatment by doctors of medicine of physical and/or 

mental diseases, such as: a. consultations b. physical check-ups etc.” 

Read Full Ruling: Baroda Medicare Pvt Ltd 

SNR’s Take: 

The AAAR has rightly ruled that Occupational Health Services forms part of ‘Health Care Services’ & 

has rightly dispelled the disparity between health care services provided by a clinical establishment to 

a patient inside the clinical establishment or outside the said establishment. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/05/In-re-Baroda-Medicare-Private-Limited-GST-AAAR-Gujarat.pdf
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2. Medical insurance services procured by Govt. Authority for 

employees and family not exempt: 

Case of:  Hyderabad Metropolitan Water Supply and Sewerage Board 

Decision by: AAR, Karnataka 

• The applicant, a government authority, paid premium on insurance taken to provide 

health Insurance to the employees, pensioners and their family members & Vehicle 

insurance Policy taken to provide Insurance to the vehicles owned by the applicant. 

• Applicant contended that they are exempt from paying GST in view of Entry No. 3 

of the Notification No. 12/2017- CTR dated June 28, 2017 being a ‘Governmental 

Authority’. 

• The AAR, perusing the categories under which exemption can be claimed as per 

Notification clarified that, “…the exemption should be directly related to the functions 

enumerated under Article 243W of the Constitution of India i.e., those functions 

listed under 12th schedule”.  

• On examining if the present case i.e. applicant providing medical insurance services 

to employees and their family members has a direct nexus, it observed that 

“services do not qualify for exemption under Notification No. 12/2017”. 

• As for Vehicle Insurance Policy, AAR clarified that, exemption shall be available if 

the vehicles are directly used to provide services under Schedule XII of the 

Constitution. However, exemption will not be available if they are used for 

transportation of employees/ board members/ other persons, with no direct 

relationship to functions discharged under Article 243W. 

Read Full Ruling: Hyderabad Metropolitan Water Supply and Sewerage Board 

 

SNR’s Take: 

The AAR has given a very logical ruling stating that exemption given to the government authorities are 

in respect of the works they are entitled to perform as per the constitution. Such exemption is not 

bestowed even if they perform certain miscellaneous works not entirely related to their statutory 

operations. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/06/In-re-Hyderabad-Metropolitan-Water-Supply-And-Sewerage-Board-GST-AAR-Telangana.pdf
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3. Receipt of gratuitous payment by Society from outgoing 

member constitutes taxable supply: 

Case of:  Monalisa Co-operative Housing Society Ltd. 

Decision by: AAR Maharashtra 

• The Applicant is a co-operative society registered under Maharashtra Co-operative 

Housing Society Act which charges to its members, specified charges per flat 

towards maintenance & upkeep of its premises. When there is a transfer of flat, the 

outgoing member makes a voluntary gratuitous payment to the society, which 

doesn’t have any bearing on the outgoing formalities to be completed. 

• Referring to the ‘Model Bye Laws of Co-operative Housing Societies’, AAR 

observed that no additional amount towards donation/contribution shall be 

recovered from the transferor/transferee by the housing society & the Applicant 

cannot collect amounts as voluntary donations in excess of premium i.e. 

Rs.25,000/-. Therefore, observed that the society cannot at all accept voluntary 

donations. 

• IT further observed that the contributions received from the outgoing members who 

have been members of the society in the past and have received services from the 

society as envisaged under the GST Act, thus payment from outgoing member to 

society is a payment made for services rendered by society to the outgoing member 

during his stay as a member, hence it is a consideration received to the society.  

• Therefore, it is found that, the Applicant is trying to give a colour of voluntary 

gratuitous payment for amount received from outgoing member which is collected 

& will be used for carrying out major repairs as per the Affidavit of the Society’s 

Treasurer. 

Read Full Judgement: Monalisa Co-operative Housing Society Ltd. 

 

SNR’s Take: 

AAR concluded that the voluntary gratuitous payment by outgoing member is in fact after satisfaction 

of services that he received while he was a member. Thus, it is like service charges by restaurants, 

which is taxable. Though apparently there is no specific provision of service made by the society to 

members for receipt of this consideration and it remains gratuitous payment. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/06/In-re-Monalisa-Co-Operative-Housing-Society-Limited-GST-AAR-Maharashtra.pdf
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4. Service of settling grievances against Insurer, not exempt from 

GST: 

Case of:  Executive Council of Insurers 

Decision by:  AAR Maharashtra 

• The Applicant submitted that it manages the grievances against the various 

insurance companies & receives funds from Life Insurance & General Insurance 

Councils, to perform the required activities which is a supply of services. Further, it 

submitted that it does not received funds from the aggrieved complainants. 

• The AAR perused the definition of ‘Supply’ u/s 7 of the CGST Act & emphasized 

that even though the aggrieved persons do not pay any fees to the Applicant and 

the amounts are received from Insurance Councils, the consideration for the 

impugned supply of services, instead of being paid by the aggrieved complainants 

are being paid by the said councils and satisfy Section 2(31)(a) of the CGST Act i.e. 

the consideration in the instant case, is not done by the recipient of service, rather 

payment is made by ‘any other person’ i.e. the Life Insurance and General 

Insurance Councils. 

• Therefore, concluded that the consideration received by the Applicant is covered 

under the definition of consideration paid for supply of service as they come under 

the scope of any other person.  

• The AAR also observed that the term ‘Business’ covers the mentioned activities of 

the Applicant whether or not it is for pecuniary benefit, therefore, the said supply is 

covered under the definition of business. For this, it referred to the Notification no. 

12/2017 dated June 28, 2017, which exempts intra state supply of services from 

GST, but clarified that the Applicant is not exempt under the said Notification and 

consequently, the receipt of the amounts by the Applicant from the Life Insurance 

and General Insurance Councils are also not exempt. 

Read Full Judgement: Executive Council of Insurers 

SNR’s Take: 

The AAR has provided deep analysis of the issue in hand. The AAR’s analysis of the meaning of 

‘Supply’ and extending it to the aspect that consideration is paid by a person other than to whom 

services have been received shall go a long way in deciding various other issues pertaining to the  same 

facts. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/06/In-re-Executive-Council-of-Insurers-GST-AAR-Maharashtra.pdf
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5. Photo-Voltaic cables used in Solar Power Generating Systems 

taxable at 18%, concessional-rate inapplicable: 

Case of:  Leoni Cable Solutions (India) Pvt. Ltd. 

Decision by:  AAR Maharashtra 

• Applicant is a manufacturer & supplier of solar cables commonly known as photo-

voltaic DC cables which are used between solar modules & inverters in a 

photovoltaic system & are required to connect solar panel/array & inverters to carry 

electricity between solar panels and inverters. 

• Applicant sought appropriate classification of PVDC Cables manufactured & 

supplied by it for manufacturer of Solar Power Generating System or EPC Company 

setting up a solar power plant. 

• Applicant submitted that PVDC cables would be covered under Chapter Heading 

8544 of the Customs Tariff Act and consequently covered by Entry No. 234 to 

Schedule I of the CGST Act, 2017 liable to 5% GST (2.5% each CGST & SGST).  

• Contemplating whether the PV DC cables which connect the solar modules & 

inverters in a photovoltaic system & are used to carry electricity from the Solar 

Power Generation Systems (SPGS) to the inverters can be treated as parts of the 

SPGS, AAR observed that “since the impugned cables simply carry electricity to the 

inverters, they cannot be considered as a parts of the SGPS & therefore cannot be 

covered under Sr. No. 234 Notification No. 1/2017- Central Tax (Rate)”. 

• The AAR also held that cables are not at all shown to be a part of the SGPS without 

which the SGPS cannot exist and so cables would be covered by Sr. No. 395 of 

Schedule III to Notification No. 01/2017 dated June 28, 2017 as amended by 

Notification No. 41/2017 - CTR dated November 14, 2017 w.e.f. November 14, 

2017. 

Read Full Judgement: Leoni Cable Solutions (India) Pvt. Ltd.  

SNR’s Take: 

AAR has provided a pragmatic reasoning for its ruling that just because a product is associated with 

another particular product, their rates cannot be the same & for this purpose, they have to be looked at 

in isolation. It is akin to the fact that just because the wires are used to transfer electrical energy to 

operate the fans, they are not considered either as parts of fans or as part of the switches from where 

electricity is received to be transferred to the fans. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/06/In-re-Leoni-Cable-Solutions-India-Private-Limited-GST-AAR-Maharashtra.pdf
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6. Stipend received from Training Institutes for further 

disbursement to trainees, not taxable at the hands of 

facilitator: 

Case of:  Patle Eduskills Foundation 

Decision by:  AAR Maharashtra 

• Applicant is a National Employability Enhancement Mission (NEEM) facilitator 

responsible to enroll trainees and provide them with on job practical training through 

various institutes, factories, etc. to enhance the prospects of their employability. 

• The applicant approached the AAR on the question of whether the Applicant, in the 

capacity of being a NEEM facilitator, acts as a ‘Pure Agent’ while receiving 

reimbursement of stipend amounts from the various Trainer Institutes and remitting 

the same to the trainees? If not, whether such stipend amount forms a part of the 

taxable value? 

• The AAR observed that the applicant is identifying and providing trainees to the 

Trainer Institutes for which they charge a fixed fee per trainee, and the entire 

process is done under a written agreement between the Entities/Training Institutes 

and the Applicant. 

• The AAR considers applicant’s submission that Entities/Training Institutes 

mentioned provide training to the trainees and are required to pay stipend to the 

trainees as per the NEEM Regulations which is not directly paid to the trainees but 

is routed through the Applicant and the entire amounts are paid without any amount 

being retained thus, the applicant is only acting as an intermediary in collecting the 

stipend and disbursing the same.  

• Envisages that the Applicant is only a conduit for the payment of stipend and the 

actual service is provided by the trainees to the Entities/Training Institutes and paid 

in full to the trainees. 

Read Full Judgement: Patle Eduskills Foundation  

SNR’s Take: 

AAR has rendered a pragmatic conclusion to the issue in hand which is in line with a similar matter of 

Yashaswi Academy for Skills, in which Maharashtra AAR had held that the reimbursement by Industry 

Partner to the Applicant who is a third-party aggregator under the Apprentice Act, 1961, for the stipend 

paid to students doesn’t attract GST. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/06/In-re-Patle-Eduskills-Foundation-GST-AAR-Maharashtra.pdf
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7. Services for Govt. where consideration is received in form of 

‘Grant’ exempt from GST: 

Case of:  Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd. 

Decision by:  AAR Uttarakhand 

• The applicant submitted that it is receiving consideration for implementation of 

various projects from Government Departments in the form of grants  which are 

utilized by way of procurement of services/goods from contractors for executing the 

projects. The applicant has been awarded work namely construction of “Shaheed 

Dwar” at Dehradun and of “Creation of a barrier free environment for PWD’s and 

tourist rest houses in various district of Uttrakhand State” 

• The applicant sought advance ruling on whether the activities undertaken for 

implementing various construction/ renovation projects for Central or State 

Government or Local Authority, the consideration for which is received in the form 

of grants amounts to supply under the provisions of Goods & Services Tax laws and 

are thus chargeable to GST? 

• The AAR at first clarified that in respect of the transaction entered into by the 

applicant, activities amount to supply of services & further held that money 

transferred by Government into accounts of the applicant in the form of grant is a 

‘consideration’ under the CGST Act, as it has received payment for execution of a 

specific work i.e. the type and scope of work is pre-determined and consequently, 

amounts to supply in terms of section 7 of CGST Act. 

• The AAR further noted that work allocated to applicant involve civil construction 

work viz. construction, repairs etc. & hence, falls under the definition of works 

contract service. As for applicability of GST on grants, it stated that since the 

purpose of the grant is for carrying out works entrusted upon governmental 

authority, therefore exemption under Notification No. 12/2017- CTR dated June 28, 

2017 is available. 

Read Full Judgement: Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.  

SNR’s Take: 

Recently, various judicial authorities have held that GST would be applicable on grants received by 

NGOs. However, these observations were made in relation to non-government grants. The AAR in this 

ruling has provided the necessary clarification that grants if received from government for some social 

work shall not be taxable. 

https://taxguru.in/wp-content/uploads/2022/06/In-re-Garhwal-Mandal-Vikas-Nigam-Limited-GST-AAR-Uttarakhand.pdf
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CIRCULARS/ NOTIFICATIONS 

1. Interest waived for non-filing of GSTR-8: 

CBIC exempted the interest rate towards the non-filing of GSTR 8 through some e-

commerce operators beneath section 52 of the Central GST Act, 2017. 

Under this notification, the specified e-commerce operators who could not furnish the 

statement under sub-section (4) of section 52, for the month of December 2020, by 

the last date because of the technical error at the portal, but had deposited the tax 

collected u/s (1) of section 52 in the said month in the electronic cash ledger, no 

interest shall be levied from the date of depositing the tax collected under subsection 

(1) of section 52 of the said Act in the electronic cash ledger till the date of filing of the 

statement under sub-section (4) of section 52. 

Read Notification: 08/2022-Central Tax 

2. 47th GST Council Meeting held: 

The 47th GST Council meeting under the Chairmanship of Union Minister for Finance 

& Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman was held on 29th June 2022. The council 

deliberated upon various burning issues under GST and made various 

recommendations. The council also accepted the recommendations of the Group of 

Ministers (GoMs) constituted on various issues such as rate rationalization, GST 

system reforms, and the movement of gold and precious stones. 

Read: SNR Alert 

Read Recommendations: GST Council Recommendations 

 

 

  

https://cbic-gst.gov.in/pdf/central-tax/NN-08-2022-English.pdf
https://snr.company/storage/knowledge-centers/July2022/sezwKEJl2rwB3j0S9FJg.pdf
https://gstcouncil.gov.in/sites/default/files/news-ticker/47th_GST_COUNCIL_MEETING.pdf
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COMPLIANCE CALENDAR 
 

Date Particulars 

10-07-2022 Due Date of filing GSTR-7 & 8 for the month of June 2022 

11-07-2022 Due Date of filing GSTR-1 for the month of June 2022 

13-07-2022 Due Date of filing GSTR-6 (ISD) for the month of June 2022 

20-07-2022 Due Date of filing GSTR-3B for June 2022 

20-07-2022 
GSTR 5 (Non Resident Taxable person) and 5A (OIDAR service provider) for 
the month of May 2022 

24-07-2022 Due Date of GSTR-3B for QRMP taxpayers 
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Disclaimer:  

While every care has been taken in the preparation of this Bulletin to ensure its accuracy at the time of publication, SNR 

& Company assumes no responsibility for any errors which despite all precautions, may be found therein. Neither this 

bulletin nor the information contained herein constitutes a contract or will form the basis of a contract. The material 

contained in this document does not constitute/ substitute professional advice that may be required before acting on any 

matter. All logos and trademarks appearing in the bulletin are property of their respective owners.  

The information transmitted is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential 

and/or privileged material. Any review, re-transmission, dissemination, or other use of, or taking of any action in reliance 

upon, this information by persons or entities other than the in- tended recipient is prohibited.  
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